Във време на криза сериозната инфлация се усеща от най-бедните българи, защото

...
Във време на криза сериозната инфлация се усеща от най-бедните българи, защото
Коментари Харесай

Георги Гьоков : В 21 век позволяваме работещи хора да бъдат бедни


" Във време на криза сериозната инфлация се усеща от най-бедните българи, тъй като купуват артикули от първа нужда, а там инфлацията е още по-голяма. Доходите на българите са най-ниски в Европейски Съюз и би трябвало да се усилят. Затова и синдикатите упорстват, ние от също - за по-сериозно нарастване на минималната работна заплата, и то не безредно, а да я сложим на кардинална основа ", съобщи ръководителят на обществената комисия в парламента Георги Гьоков в студиото на  " България заран ".

Това може да стане като се направи механизъм, който да дефинира минималната работна заплата, без значение от желанието на политиците, разяснява гостът.

" Предложихме механизъм, който дава отговор на европейската инструкция за съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз - тя да бъде 50% от междинната работна заплата. Ние твърдим, че този интервал би трябвало да бъде непосредствен, с цел да се отчетат последните инфлационни процеси и повишаването на междинната заплата ", сподели още депутатът от пред Bulgaria ON AIR.

Според Гьоков по този механизъм минималната работна заплата е трябвало да стане 850-860 лева

" Служебното държавно управление не се съобрази нито с желанието на синдикатите, нито с желанието на националното посланичество. В България минималната работна заплата е 780 лева от 1 януари 2023 година и Кодекса на труда, който стои на трупчета ", разяснява той.

Гьоков съобщи, че сред 350  и 500 000 българи живеят с минимална работна заплата и оцеляването е мъчно.

" Няма по какъв начин някоя европейска страна в 21 век с река ръка да си разрешава хора, които работят, да се назовават небогати. Минималната работна заплата от 780 лева не подсигурява чисто взимане на 780 лева Там има налози, осигуровки. Границата на беднотия е 504 лева Един служащ със семейство по какъв начин ще живее ", попита Гьоков.

Шанс да се вдигне минималната работна заплата има, в случай че националното посланичество удостовери първичните си планове и утвърди предлагането на за промени в Кодекса на труда, съгласно които минималната работна заплата би трябвало да стане 50% от междинната за страната, счита той.

По отношение на нарастването на пенсиите Гьоков посочи, че от 1 януари 1/3 от българските пенсионери ще живеят с пенсии по-ниски от прага на беднотия.

" Увеличението е сметнато на база на инфлацията от миналата година. До юли тя ще се вдигне още. Тези пари, които ще получат пенсионерите, ще бъдат изядени от инфлацията ", заключи ръководителят на обществената комисия в Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР